20 Şub 2012

Amatör denizcinin gündemi nedir?




Denizci Baykuşların Köşesi...
denizcibaykus@gmail.com


Mehmet Sütçü


Amatör denizciliğin gündemini maalesef internet guruplarından takip ediyoruz. Ne olmuş, ne bitmiş, etkinlikler neler, kimler, neler yapmışlar, yarışlarda neler olmuş, hatta kimler tekneleriyle neredeler gibi.
 Amatör denizciliğimiz hala emekleme döneminde. Yazılı basınımız, internet gazetelerimiz, internet portallarımız var tabii. Fakat onlar da finans zorlukları içinde yayın yapmanın içinde bocalama devresinde oldukları bir geçek. Bu durumda,
Tabii ki her kafadan bir ses çıkıyor. Amatör denizcinin deniz sevdası uğruna almayı düşündüğü tekne ve teknesi olanının gündemini gerektiği gibi yansıtabilmek pek mümkün görünmüyor. İlgili basın bunu yapacak durumda değil bana göre.
İnternette ki web portalları ve yahoo gurupları ise sadece yöneticisinin kendi istekleri doğrultusunda ve kişisel çıkarları için yayın yapmakta, polemik yok deyip moderatör kisvesi altında kişilere çamur atılmasına olanak tanımaktalar.
Yelken ve yat kulüpleri ise sosyalleşme alanı olmaktan çıkamadı. Onlarında kendilerine göre zorlukları var tabii. Bence en önemlisi ise halka inememeleri ve sivil toplum kültürümüzün denizciliğimiz gibi gelişmemiş olması.
En büyük temsilcimiz Amatör Denizcilik Federasyonu ise bu karmaşa içinde dostundan çok düşmanınla uğraşıyor gibi.
Karanlıkta el yordamıyla yön bulmaya çalışıyor. Üstelik Yelken Federasyonu gibi Devlet bütçesinden pay alamamasına , fazla geçmişi olmamasına rağmen çok kısa zamanda yinede bazı işler başarsa da henüz gündemi oluşturacak kadar güçlü olamadı.
Amatör denizcilik emeklilikte yapılacak bir uğraş gibi görünse de çoğu tekne sahibi amatör denizci aktif iş yaşamına devam etmek zorunda.
Hafta sonları çalışmaktan vakit bulursa tabii teknesine gidiyor. Çünkü teknesini yürütebilmek için karada çok çalışmak zorunda.
Hatta emekli olsa da maaşı teknesini yürütmeye yetmiyor.
Devletin de amatör denizciliğe bakışı eskisi gibi olamasa da yatçılığı hala zengin işi olarak görmeye devam ediyor.
Tabii bütün bunlar amatör denizcilik için karamsar bir görüntü çiziyor.
Bu köşede gündemi kendi düşünceleri doğrultusunda paylaşanların yazılarını da değerlendirip yayınlayacağım.
İsteyen olursa başka görüşlere de yer vereceğim.

Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınız için e-posta adresi; denizcibaykus@gmail.com


Hiç yorum yok: